sunnuntai 3. kesäkuuta 2012

Taipumuskoe

Muutamaan päivään en ole ehtinyt päivittämään.. Torstaina oli agility (ohjattu treeni). Lyhyesti: Merlin keskittyi hyvin, mutta ohjaaja kompastui yhteen kohtaan (päällejuoksu), jota sitten jankattiin. Ja koira juoksi konkreettisesti jalkoihin, molempien kieriessä pitkin kivituhkamaata... Lopussa vähän onnistumistakin. Taas "ongelmana" kova vauhti, mutta siihen nähden ei tarpeeksi estehakuisuutta/irtoamista, jolloin ohjaajalla on todella kiire..

Pe lähdettiin mökille, valmistautumaan Mikkelin taippareihin. Siellä oli myös Awe-hoffi. Ja Merlin oli ihan ADHD koko alkuviikonlopun (johtui osittain myös siitä, että treeni/lenkitys on jäänyt viikolla hieman vähemmälle). Ensimmäisenä yönä Merlin mm. valvoi viiteen asti aamulla juosten jatkuvasti uimaan ja tarkastamaan jos Awekin tulisi ulos. Pääsi siis itse nukkumapaikastamme pihalle. La-su yöksi saimme oven kiinni ja koiran aloilleen.

Olin kyllä tietoisestikin treenannut hyvin vähän nome-juttuja edelliset 1,5 vko:a. Otin vähän riistaa ja dameja mökille mukaan. Oman ja koiran itseluottamuksen nostamiseksi tehtiin sitten lauantaina vielä minitaipparit, jotka sujuivat hienosti ja poisti turhan hötkyilyn. Näki siis elämänsä ensimmäisen kerran lokin heiton veneestä. Hyvin meni. Sitten tein kahdella variksella treenin, jossa ensin oli helppo markkeeraus ja samalla alueella oli toinen vaakku, jonka lähetin etsimään. Lopuksi vielä lyhyt jälki kanilla. Kaikki riista nousi, ja oli kiva nähdä muutoin sählä koira silmin nähden taas keskittyvän oikeassa työssä.

Tänään sitten taippareihin Mikkeliin! Arvostelu tulee tuonne omalle sivulleen. Merlin oli siis nyt 2 viikon sisällä tehnyt 2 taipparinomaista treeniä ilman ongelmia. Nyt oli kyllä luotto siihen, että koira varmasti osaa homman, mutta tieto myös siitä, että yhdelle sun toiselle tapahtuu ne yllätykset vasta kokeissa.. Olihan meilläkin vain 4 viikkoa siitä, kun Merlin oli aika holtiton Uudenmaan ohjuksessa, eikä nuorten koirien katselmuksessa ottanutkaan variksia spontaanisti hakuruudusta.

Nyt itse olin aika rauhallinen ja luottavainen. Koirakin oli aika rauhassa. Aivan pientä piippaamista oli odotuspaikoilla. Alun tuomarin puhuttelussa oli vähän hermona (siellä oli äänekkäitä koiria), mutta ei nyt mikään mahdoton.

Sää oli loistava puolipilvinen +10 astetta ja lampi oli melko lämmin. Täydellinen sää siis! Starttasimme numerolla 3. Tein yhden markkeerauksen variksella odotellessamme. Kumpikaan meidän edellä mennyt koirakko ei päässyt hakuruutuun, joten kovin kauan ei tarvinnut odotella. Itse suorituspaikalle mennessä vähän veti.

-Rannalta heitetty lokki: Soinen ranta, meni suoraan veteen, ei millään superloikalla, mutta epäröimättä. Lintu tuli siivestä rantaveteen. Otin sen koiran suusta, ennen kuin nousi ylös.

-Laukaus: oli rauhallinen. Sitten veneestä heitetyn lokin noutoon hyppäsi määrätietoisesti. Ui ihan sulavasti. Hyvä ote lokista ja toi taas rantaan, josta otin, kun oli nousemassa ylös.

-Hakuruutu: laukauksen aikana taas ihan rauhassa. Hakualue oli perusryteikköä, jossa ei koiraa paljon nähnyt. Ensin nousi heittovaris (lähetin ajatuksissani markkeeraukseen, vaikkei ollut alunperin tarkoitus). Sitten melko rauhallisella (arvostelun mukaan kuitenkin hyvällä) vauhdilla suoritti hakua. Haki 3 lähintä varista ensiksi. Kerran haun aikana meni hakualueen ulkopuolelle rantaan ihmettelemään puussa roikkuvia lokkeja, mutta tuli kutsulla luokse. Ennen viimeistä nostoa kävi tyhjänä mun luona, lähetin toiseen suuntaan. Vasta viimeisellä meni hakualueen takaosaan ja vasta siellä alkoi koiraan tulla vähän tutumpaa vauhtia ja variskin nousi. Pillitin aina, kun tuomari sanoi että "saa kutsua", vaikka olisi tullut ilmankin. Viimeisen kohdalla en kutsunut. Haki siis 5/6.

Yksi taisi tippua eteeni, muut tulivat käteen. Hyvä ote oli kaikista variksista. En odottanut, että istuutuisi eteen, vaan nappasin aika nopeasti vaan suusta. Jatkossa sitten alkavat/jatkuvat riistalla pitoharjoitukset. Mutta ihmeellisen rauhallinen oli olemukseltaan ja vauhdiltaan. Johtuiko rankasta mökkiviikonlopusta, epävarmuudesta, vai tekikö tämä nyt ihan tarkoituksella tarkkaa ja hötkyilemätöntä työtä. Kuitenkin koiraa saattoi odottaa rauhallisin mielein, koska olin heittovariksen jälkeen jo varma, että kyllä ne kaikki varikset sieltä tänään tulee, vaikka hakuruutuun ei lähdetäkään rakettina.

-4/8 koiraa pääsi jäljelle. Ennen jälkeä näytin vielä mukana olevaa kania, jotta tajuaisi, mitä jälkeä tänään seurataan.. Sai jäljen päästä kiinni. Jäljesti varman rauhallisesti alkumetrit ja sitten näköyhteys katkesi. Lopulta tuomari näytti merkin, että saa kutsua, ja minähän kutsuin (vaikka taas oli varmaan turhaa..). Tuli metsästä toimitsijoiden eteen, johon tiputtu kanin, mutta kutsuin uudestaan, jolloin Merlin huomasi, missä minä olen ja palautti kanin sitten oikeaan osoitteeseen. Käteen sain napattua :) Tuloksena siis NOU1

Videon yritän laittaa vielä omalle sivulleen. Ja tasapuolisuuden vuoksi Gwendasta kuvia, kun Mertsistä on juttua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti