keskiviikko 17. heinäkuuta 2013

Yliuittoja ja muuta vesihommaa

Molemmille koirille oma treenilenkki lammelle/merenrantaan. Merlinille pari uittoa lammen yli ja Gwendalle jotain sekalaista.

Olen lukenut varoituksia siitä, että jos opettaa koiran uimaan vastarannalle, on vaarana se, että koira paahtaa menemään rantaa kohti pilliä kuuntelematta. Tuolla lammella damit kuitenkin näkyivät liian hyvin (pitäisi ostaa niitä pieniä dameja...) ja tuulenvirettäkin oli sen verran, että lammen ympäri kävellessä dami olisi ollut jo ties missä, tein Merlinille noita yliuittoja. Lyhyt, kompakti treeni. Alkuun hommaa häiritsi tosin vapaana ollut, alle vuodenikäinen, Merlinin kokoinen, leikkaamaton uros, joka tuli kovasti leikkimään. Merlin ei pörissyt, ja kun näytti siltä, että koiraa ei hetkeen saada kiinni, päästin Merlininkin leikkimään. Leikkivät oikein nätisti. Kiva, että tulee hyviä kokemuksia uroksista. En ole kovin paljon uskaltanut antaa seurustella urosten kanssa, kun ei voi olla varma Merlinin käyttäytymisestä. Tosin Mertsiä selkeästi häiritsi, kun olisi halunnut aloittaa treenit ja toinen koira vain halusi leikkiä. Hyvä merkki :)

1. Heitto rantakaislikkoon. Kävely toiselle puolelle lampea ja eteenlähetys. Meni hyvin suoraviivaisesti ja epäröimättä. Palautus vettä pitkin.

2. Heitto toiselle puolelle rantakaislikkoon. Kävely toiselle puolelle. Yritin ensin lähettää kohdasta, jossa oli paljon kaislaa. Koiran ohjaus ei oikein onnistunut, eikä koirakaan edennyt kun ei ollut hyvää näkyvyyttä minuun.

Vaihdettiin paikkaa avoimempaan kohtaan, nyt tuli jo aika pitkä matka ja koira piti lähettää viistosti lammella. Lähetys oli tosin vastatuuleen. Nyt irtosi hyvin, kesken matkan kääntyi kohti lammella touhujamme ihmettelevää sorsaparvea (isoja poikasia), mutta kiellosta ja uudesta eteen-käskystä korjasi suunnan helposti. Eteni hyvin damille. Nousi vastarannalla maihin, pillitin ja koirakin totesi, että ei tässä kiertämään kannata lähetä ja palautti vettä pitkin.

3.-4. Tein vielä rannan suuntaisesti maalla ihan peruslinjat (50 m). Damit olin jättänyt treenin alussa. Toisen muisti huonommin ja eteni alkuun hitaasti ja epäröiden. Lopussa vauhti lisääntyi.

Kaikki luovutukset ravistamatta käteen.

Gwenda: Tein motivoituja vesiohjauksia lyhemmillä matkoilla ja välissä linjoja maalle.

1. Otin koiran hihnaan, ei ollut käskyn alla. Heitin damin kaislikkoon ja koira riuhtaisi perään. Mulla oli hyvä ote hihnasta, joten ei päässyt damille, mutta vinkaisi, kun joutui kääntymään pois. Kävelimme vähän rantaa toiseen suuntaan ja lähetys veteen. Koira meni veteen, mutta nousi heti rantaan ja kiersi maan kautta damille. Eli mitään ohjausta tässä ei ollut, mutta turhaa olisi ollut yrittää puuttua asiaan.

2. Uusi yritys: Nyt heitin samasta kohdasta vihreän damin avoveteen. Nyt koira odotti paikallaan käskyn alla ja pois kääntyessä oli vain aivan vaimea inahdus. Koira ei ilmeisesti nähnyt rannalta damia, mutta irtosi nyt hyvi. Meni aavistuksen sivuun, mutta sai vainun/näköhavainnon ja korjasi linjaa. Palautus hyvä.

3.-4. Ensin dami maalle rantapuskaan. Heitto lammen keskelle kaislojen yli. Käänsin koiran ensin noutamaan maalta. Typyä selkeästi häiritsi se veteen mennyt heitto, kun linja oli hyvin poukkoileva. Eteni damille kuitenkin ja palautus oli hyvä. Sitten seuruuta rantaan ja lähetys veteen. Hyvin meni mennen tullen.

5.-6 Vaihdettiin paikkaa. Jätin ensin muistidamin rantapusikkoon. Sitten koira istumaan rantaan ja menin toisaalle heittämään damin kaislikkoon (veteen). Koira mukaan (taas vaimea inahdus, kun joutui kääntämään selkänsä vesiheitolle), mutta koira tuli kevyesti mukaan ja ohjasin ensin maata pitkin muistidamille. Sitten lähetys veteen kaislikkoon. Tässäkin koira olisi helposti kiertänyt maata pitkin, mutta lähti suoraan veteen. Dami löytyi hyvin, palautus tuli maata pitkin.

7. Motivoitu, 50 metrin ohjaus maata pitkin. Dami puskassa.

8. Tein nyt sokkona eteenlähetyksiä veteen muutaman eri paikoissa niin, että koiran irrottua heitin damin. Lampeen meni hyvin, mutta kun käännyttiin merenrantaan, ei alkuun meinannut irrota. Huomaa heti, kun on täysin avovesi, ei koira usko, että siellä mitään olisi. Alkoi kuitenkin irtoamaan. Tehtiin näitä kaiken kaikkiaan 4-5.

9.-10 Uusi paikka. Dami taas rantapusikkoon. Toisen damin heitin muutaman metrin levyisen ojan yli maalle. Ensin se maaohjaus ja sitten ojan yli.

11. Jätin veilä damin puskaan, kierrettiin oja ja lähetys eteen. Hyvin eteni.

Kaikki muut luovutukset ravistamatta käteen, paitsi yhden damin kohdalla korvassa oli niin ikävästi vettä, että oli pako ravistaa. Vaikka ajoittain oli sitä ininää, ei ollut nyt kovin häiritsevää. Eiköhän tämä tästä petraannu.. Mutta liittyy selkeästi näihin vesihommiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti