maanantai 8. heinäkuuta 2013

Gwendan vesitreenit

Kuva ei liity tapaukseen
Gwenda treenasi tänään kolmen ihmisen ja neljän koiran poppoolla suolammella (dameilla). Merlin jäi lepäämään kotiin, koska sillä on huomenna vuorossa riistasulkeiset.

Gwenda teki ihan älyttömän hyvin omaan tasoonsa nähden. Menin lammelle sillä ajatuksella, että josko saisi typyn edes epäröimättä veteen. Mutta sehän teki lähes sokkoja linjoja lammen yli tosta noin vaan... MUTTA epäröinnin sijaan se kuumui niistä heitoista ajoittain sellaiseen älämölöön. Kerran olin jo lähes itsekin lammessa, kun koira kiskaisi. Treenin alussa oli aika hiljaa. Pikkuhiljaa alkoi piippaus. Sitten pitikin ottaa jo hihnaan, koska elkeet alkoivat olla sellaiset, että ihan kohta lähdetään jonkun muun noutoon. Ja välillä oli suoraa huutoa. Kertaakaan ei päässyt vinkumalla noutamaan.

Vinkui lähinnä aina sen jälkeen, kun näki markkeerausheiton veteen, eikä päässytkään noutamaan (1-2 sekunnin kuluttua pudotuksesta alkoi ääntely). Käännyin aina metsään päin ja palasin rannalle vasta, kun koira hiljeni. Hiljeni, kun näki toisen koiran uivan kohti damia tai ottavan sen. Muutoin oli ihan jees odotukset.

Alla on kuva suolammesta. Rannoilla oli korkeaa, mutta kuitenkin harvaa ja helppokulkuista kaislikkoa. Meitä oli kolme ihmistä ja neljä koiraa ja lähetyspaikat kiersivät (A, B ja C). Damien paikat Gwendan osalta olen laittanut numeroilla.Lähetyspaikka A
-Veteenmeno testattiin sillä, että pääsi hakemaan minun samasta paikasta lammen keskustaa kohti heittämäni damin (koska toinen koira ei mennytkään veteen). Kun paikalla oli muita koiria, ei Gwenda todellakaan epäröinyt veteenmenoja. Palautuksessa meni hiukan sivusta rantaan, mutta ravistamatta toi minulle.
-Markkeeraus kohtaan 1 (lumpeita, jossa dami pysyi paikallaan). Hyvin meni. Palautuksessa oli tässä lähetyspaikassa ehdollistunut jo tuohon samaan ylösnousukohtaan, joka oli muutaman metrin sivussa. Toi kuitenkin kaikki damit ravistamatta käteen.
-Sokko linja samaan kohtaan 1. Eteni aivan älyttömän hyvin! Eihän tuo koskaan ole tehnyt mitään noin vaikeaa! Tosta noin lammen yli...
-Sokko linja vielä kohtaan 1, kun toiselle koiralle oli heitetty tähän apudami. En nähnyt että toinen koira oli vielä palauttamassa damia paikkaan B, joten Gwenda ajautui sitä kohti. Kutsuin takaisin ja  uudella lähetyksellä onnistuneesti.
-Tein tällä paikalla myös maalle vesinoutojen välissä pari lyhyttä maaohjausta. (Samaan aikaan, kun toinen koira nouti vedestä). Kerran olisi mennyt sinne veteen, mutta uskoi karjahdusta ja meni oikeaan suuntaan.

Lähetyspaikka B
-Kohdassa 2 oli dami, joka oli ensin heitetty keskemmälle lampea. Toinen koira ei hakenutkaan tätä ja se meni tuulen mukana rannassa olevan puun rungon luo. Gwenda oli nähnyt alkuperäisen heiton ja alkanut vinkumaan. Mentiin metsään rauhoittumaan ja tultiin hiljaisina takaisin. Nyt arvoin hetken, ennen lähetystä (oli aika haastava, koska oli uusi paikka). Lähetinpä kuitenkin. Irtosi hyvin, meni keskelle lampea, ja sitten alkoi epäröimään, lähti kääntymään takaisin. Motivoitiin niin, että avustaja puhalsi sorsapilliin damin suunnalla ja sitten saatiinkin aika vaivattomasti käännettyä damille. Meni hieman pari metriä sivuun tuulen alapuolelle ja sai vainun. Joutui taiteilemaan puunrungon yli vedessä. Nousi vastarannalle, kiersi paikkaan A, jsota meni veteen ja palautti damin. Noustuuaan uudelleen rantaan tiputti ja ravisti (vettä korvissa).
-Markkeeraus veteen kohtaan 3. Samalla, kun hyppäsi veteen, pääsi vaimea vinkaisu. Palautti vettä pitkin.
-Markkeeraus maalle kaislikkoon kohtaan 4. Nyt äänettömästi veteen (tulkinta: lähinnä heitot veteen kuumentaa koiran). Hetken pyöri maalla, mutta järkevästi rengastaen. Palautti maata pitkin.
-Tässäkin tein yhden motivoidun linjan maalle, kun muut nouti vedestä.
-Kaksi damia haki lähellä olevasta kaislikosta haulla (olin heittänyt toiselle koiralle, joka ei ollut nostanut dameja).

Lähetyspaikka C
- Markkeeraus maalle kohtaan 5. Maamarkkeeraus taas piti koiran hiljaa (oli vinkunut muiden vesimarkkeerausheitoille). Meni maata pitkin (en kieltänyt ja laittanut suoraa linjaa vedestä, koska tässä olisi tullut vaan huutokonsertti). Joutui hetken rengastamaan, kävi vedessäkin.
- Yksi nouto (ohjauksella) kohtaan 6, kun toiselle koiralle oli heitetty avuksi toiden dami. Lähetin koiran samalla, kun toista koiraa pillitettiin ja se palautti damia maata pitkin selkämme takaa. Gwenda ei noteerannut häiriötä lainkaan. Eteni alkuun hiukan vinoon, mutta havaitsi damin ja korjasi.

Lähetyspaikka D
-Taisi saada vielä yhden noudon kohdan 6 tienoille (dami oli taas heitetty alun perin toiselle koiralle). Lähetin ohjauskäskyllä eteen, koska olimme käyneet välillä taas kauempana rauhoittumassa. Tämän pudotuksen oli tainnut nähdä ja muisti hyvin.
-Tälläkin paikalle teimme yhden motivoidun linjan maalle.

Nyt päässäni risteilee erilaiset taktiikat, jolla pureutuu tuohon vinkumiseen. Kunpa vain tietäisi, mikä olisi oikea... Joka tapauksessa nämä onnistuneet, suht pitkät lammen yli uitot nostivat koiran itseluottamusta varmasti :) Hieno treeni!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti