tiistai 9. heinäkuuta 2013

Mr Laama
Kuva: Noora Lavonen
Treenasimme nomehommia Nooran ja Ritan kanssa riistalla. Mukana oli kaksi varista, lokki ja pupu. Mulla on harvinaisen huono muistikuva treenin tapahtumista. Yleensä muistan jokaisen noudon luovutuksineen..

Oli jokseenkin takkusta Merlinin kanssa. Riistaa ei hylkinyt (paitsi kerran pupua) tai muutoinkaan kohdellut kaltoin, mutta oli ihan laama, varsinkin hakuruudussa. Aloin jo pohtia, että onko kipeä, onko saanut liian vähän ruokaa, onko jano, onko liian rasittunut, onko huono kunto... Nyt luulen, että se ei vaan uskonut, että siinä ryteikössä, missä ei mennyt ainuttakaan ihmisen jälkeä, voi olla mitään..

Merlinille: Tästä ekasta osiosta en muista kovin tarkasti, mitä kaikkea tapahtui.
-Markkeeraus variksella. Lyhyt matka, mutta maasto oli kunnon ryteikköä. Ei noussut, tuli tyhjänä takaisin.
-Uusi heitto. Mitäköhän tässä kävi, en enää muista. Jossain vaiheessa, kuitenkin nosti variksen ja palautti.
Kuva: Noora Lavonen
-Sitten lähetin ensin linjalla varikselle, lähti väärää suuntaan polkua pitkin, jossa oli myös lokki. Uudella lähetyksellä lähti oikein. Koiraan ei ollut mitään näkyvyyttä, eli ei voinut ohjata. Meni muistaakseni hauksi ja ottikin lokin.
- Menin koiran kanssa etsimään variksen, löytyi. Oli oksien alla hankalassa paikassa.

Hakuruutu oli pellon vieressä ryteikössä. Siis todellakin ryteikköä, jossa kukaan ihminen ei ollut varmastikaan ikinä liikkunut. Riistat oli viety takakautta heinikkoon. Riistat löytääkseen olisi pitänyt mennä korkeamman puu/pensasrivistön läpi. Merlin ei tainnut tajuta, että mistä ne vaakut oli viety. Näki ensin, kun Rita palautti riistan (Rita kiersi ruutuun ja takaisin ihmisjälkiä pitkin). Yritin lähettää suoraan ryteikköön. Meni kolme metriä ja palasi sellainen ilme naamallaan, että "eihän tonne voi mennä". Monta uutta lähetystä, mutta ei vaan edennyt.

Rita haki välissä yhden. Uusi lähetys ja yritettiin  avoimemmastakin paikasta. Palasi vaan pönöttämään viereen. Ihan kuin ei olisi ymmärtänyt koko tehtävää!

Vein motivoidusti yhden variksen. Alkuun oli ongelmia saada Merlin pysymään paikallaan (hätääntyi kuulemma heti, kun hävisin näkyvistä, aika mammanpoika..). Nyt alkoi tekemään töitä. Vaikka varis oli aika lähellä, kesti Merlinillä aikansa saada se ylös.

Yritettiin laittaa Merliniä samaan aikaan hakemaan Ritan kanssa (sehän olisi aina pinkomassa kaikkien koirien perään). Ei mennyt! Tuli hölmistyneenä mun luokse.

Nyt mentiin pellon puolelle lähettämään. Ei edennyt siitä lyhyeksi kynitystä pellosta sinne heinikkoon, kun vasta silloin, kun lähetin ihan heinikon vierestä. Löysi pupun, mutta ei nostanut. Heitin pupua vähän sivuun, ja Merlin nosti sen.

Vielä yritys varikselle. Ei edennyt korkeassa ja tiheässä kasvillisuudessa. Noora meni auttamaan, mutta ei Merlin osannut ottaa apua vastaan. Jossain vaiheessa tuli ahaa-elämys ja Merlin menikin ihan itse sinne ruutuun ja nosti variksen.

Loppuun motividut linjat variksella ja pupulla. Hyvin meni.

Palautuksista tänään osa oli seisten käteen, osa istuen. Pari taisi tippua jalkoihin.
Kuva: Noora Lavonen
Gwendalle tein tietä pitkin sokon linjan, jossa olivat peräkkäin varis ja pupu. Otin suoraan autosta pissattamatta. Lähti etenemään hyvin, meni vähän sivuun, eteni varikselle. Alkoi arpomaan. Menin piiloon ja Gwenda lähtikin ilmeisesti tutkimaan jotain ihan muuta (ehkä myös pissalla?). Tulin takaisin näkyviin, yritin ohjata, mutta pikku-G ei ollut kuulevinaankaan. Lopulta meni varikselle, otti sen nopeasti suuhun. Palautus ihan jees, eteen istuen,

Lähetys kanille, lähti sivuun. Uusi lähetys. Eteni muistaakseni ihan jees. Tiputti kanin ennen minua ja jäi tutkimaan (kani on aika mieluisa ja pitäisi sen mielellään itsellään). Korjailin tuota palautusta juoksemalla itse karkuun. Sain lopulta kanin perille asti.

Kakkosmarkkeeraus helpossa paikassa matalakasvuisella pellolla/niityllä. Otti ensin jälkimmäisenä heitetyn lokin. Palautuksessa kaarsi variksen kautta.  Minä kutsuin (ja avustaja ehkä ärähti?), niin palautti sitten. Varikselle eteni suoraviivaisesti.

Loppuun piti tehdä vielä motivoitu linja lokilla tiellä. Annoin mennä ojaan uimaan välissä, oli jäänyt jälkeen, ei ollut käskyn alla ja lähtikin pikapikaa lokille. Olin jo ärähtämässä, mutta ehkei kannattanutkaan. Palautti nätisti.

Aika paljon siis naputtamista molempien koirien osalta...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti