keskiviikko 10. heinäkuuta 2013

Riistakertaukset taas ennen koetta

Tänään treenailimme taas Nooran ja Ritan kanssa. Meillä kaikilla on viikonloppuna koe, joten kertausharjoituksessa oli mukana kaksi lokkia, varis, fasaani ja harakka. Merlin ja Gwenda olivat päivälenkillä taas niin flegmaattisia, että ehdin jo huolestua tulevista treeneistä ja kokeista, mutta turhaan. Tänään molemmat tekivät vallan mainiosti.

Merlin: Vapaana seuruuta treenipaikalle n. 200 m. Monta kertaa edisti, mutta ei sännännyt Ritan luo, vaikka välillä se oli ihan lähellä sivussa tai jopa edessä. Muutoinkin pystyin pitämään Merliniä vapaana, kun Rita teki hakua! Ei sännännyt perään. Se missä, pitää olla vielä tarkkana on se, kun toista koiraa lähetetään. Merlin lähtisi refleksinomaisesti, mutta esim. Ritan lähtiessä hakuruutuun pystyin seuruuttamaan Merliniä poispäin ja Ritan tehdessä töitä tai palauttaessa lintua, pysyi Merlin vieressä. Mitä huimaa edistystä!

Riistan suhteen tapahtui yksi kieltäytyminen verisestä lokista, muutoin ei ongelmaa. Kaikki palautukset/luovutukset käteen.

Treenipaikka oli osittain hakattu metsä. Siellä oli kiveä, risukasaa, matalampaa puskaa. Kuitenkin aika helppokulkuista. Hakuruudussa koira joutui menettämään näköyhteyden ohjaajaan, mutta ohjaaja näki, missä koira viilettää. Ennen heittoja startterilla laukaus ja varispillillä rääkätys.

1. Kakkosmarkkeeraus, ensin lokki, sitten varis. Varis tuli hetken pyörimisen jälkeen (liikkui aika laajalla alueella). Lokille meni, mutta kieltäytyi ja palasi tyhjänä. Tehtiin ykkönen lokilla. Heittäjä kertoi, että katseli verista vatsaa nenä nyrpeänä. Otti siivestä, mutta huomasi, ettei saa siitä kannettua taipui ottamaan kunnon otteen ällötyksestä huolimatta.

2. Ohjaus fasaanilla (180 astetta markkeerauksista, jätin ennen markkeerauksia muistiksi).

3. Kakkosmarkkeeraus fasaanilla ja harakalla. Ensin nousi fasaani. Harakkaa sai vähän etsiä, mutta nousi lopulta.

4. Ritan hakiessa omaa markkeerausheittoaan, ohjasin (muisti)lokille (90 astetta markkeerauksesta). En ole varma, kieltäytykö ensin, kun jäin katsomaan muualle, vai eikö vaan löytänyt heti. Mutta ainakin lopulta lähihakupillityksellä lokki nousi.

5. Hakuruudussa kaikki viisi riistaa. Motivoituna, riistat kaaressa. Merlin haki 1. 3. ja 5. riistan. Ensimmäinen (fasaani?) tuli suht koht nopeasti. Toisessa tuli ensin tyhjänä, mutta uudella lähetyksellä nousi lokki. Viimeinen harakka tuli hyvin suoraviivaisesti juuri sieltä suunnalta, minne lähetinkin.

Siinä tein virheen (mulla ei ollut ajatus mukana), kun Merlin tuli tyhjänä takaisin. Huomioin tämän tyhjänä takaisintulon, jolloin Merlin tuli kököttämään sivulle ja minun piti lähettää uudestaan. Olisi pitänyt vaan ignoorata koko koira. Tarkoitushan on, ettei ruudusta ole takaisin tulemista tyhjänä.

Lopussa kokeilimme damien kanssa vuorotellen lähetyksiä (markkeerauksia). Näissä Merlin kuumenee selvästi enemmän. Hihnassa nykäisi Ritan perään. Se onnistui vapaana, että olimme Merlinin kanssa toiseen suuntaan ja auto oli vähän peittämässä osittain näkyvyyttä. Toisella kerralla kuitenkin samassa tilanteessa karkasi. Karjaisun myötä palasi.

Merlin sai itsekin pari noutoa. Toisen koiran läsnäollessa kuumenee kyllä ihan eri tavalla. Ei karkaa, mutta hötkyilee siinä takapuoltaan nostaen ja perusasento on Merlinin mielestä metrin minun edessäni. seuruutin poispäin ennen lähtölupaa tai odotutin hetken paikallaan. Yhden damin hain myös itse.

Teimme luoksetuloja vuorotellen. Tässä Merlin alkaa tajuamaan, ettei liikahda, kun toinen lähtee omaan luoksetuloonsa. Positiivista. Pitää näitä treenata ensin paljon, jotta noissa noudoissakin maltti säilyy.

Gwenda: Samat puitteet, kuin Merlinillä. Myös Gwendalla oli paritreeni Ritan kanssa. Gwenda oli täysin hiljaa koko treenin, oli ilman hihnaa, eikä lainkaan hötkyillyt Ritan noutoihin. Jee :). Kaikki tehtiin taas hyvin rauhallisesti, eleettömästi ja typy oli kyllä erittäin tietoinen itsestään ja siitä, että hän osaa kaiken...

Kaikki muut palautukset käteen, paitsi yhden lokin tiputti kerran matkalla ja piti kutsua tässä kohtaa uudestaan.

1. Kakkosmarkkeeraus (lokki ja varis). Ensin nousi varis. Lokin kanssa tulikin ongelma, kun heittäjä oli liian lähellä. Ei uskaltanut ensin mennä ollenkaan. Lähti ihan muualle hakemaan, kunnes keräsi rohkeutensa ja meni heittäjää kulmien alta pälyillen nostamaan lokin.

2. Ykkösmarkkeeraus harakalla (?) ja perään muisti/ohjaus fasaanille (180 astetta markkeerauksesta). Nämä menivät oikein mainiosti.

3. Hakuruutu. Gwenda haki taas riistat 1., 3. ja 5. Lähti aika rauhallisesti joka kerta ruutuun, mutta sillä oli ajatus mukana ja nenä käytössä, joten riistat löytyivät kuitenkin systemaattisesti.

Nyt ennen koetta ainoa nometus on perjantaina kanin laahausjälki kaikista isoimmalla pupulla, mikä pakkasesta löytyy. Mahdollisesti jonkun lyhyen agitreenin uskaltaa myös tehdä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti