lauantai 19. tammikuuta 2013

Hämmentynyt hakuruudussa

Molemmille viikonlopun päiville on suunniteltu nometreeniä. Tänään pakkasessa ihan lyhykäisesti ja huomenna pienessä ryhmässä, jos pakkasrajat sallivat.

Gwendalle hakuruutu metsässä, jossa ei ollut minuun näköyhteyttä. Nyt vasta ensimmäinen hakuruutu niin, etä avustaja täytti. Ja koska metsä oli tiheä, koira näki vain avustajan katoamisen metsään. Haluan nyt tehdä muutamat hakuruudut avustajan kanssa, että saa kitkettyä dami suussa metsästämisen/vaihtamisen heti alkuunsa. 5 damia siellä oli, sai hakea 3.

Gwenda ei ehkä ihan ollut kartalla siitä, mikä on homman nimi. Meni metsään avustajan jälkiä (ehkä häntä etsien), näytti törmäävän ensimmäiseen damiin sattumalta. Otti sen suuhun ja jäi hölmistyneenä seisomaan. Avustaja ilmoitti koiran nostaneen damin, ja pillityksestä lähti palauttamaan. Ei kuulemma oikein näyttänyt kunnolla tekevän hakutyötä, vaan törmäili sattumalta dameihin ja jäi paikoilleen, kunnes kutsuin.

Kuitenkin onnistumisia (ehkä sattumalta) tuli, eikä ollut ajatustakaan vaihtamisesta. Nythän motivointi oli kovin vähäistä; jos olisi nähnyt kymmenen damin lentävän metsässä, niin sitä dami suussa metsästelyä olisi varmasti ollut. Seuraavaksi hakuruutua pitää tehdä kantohangella/lumettomassa maassa  harvemmassa maastossa kunnolla motivoiden (nyt damit oli pakko jättää tallatuille poluille, kun olisivat muuten uponneet lumeen, mikä olisi ollut turhan hankalaa). Ja avustaja huolehtii, ettei sitten pääse vaihtamaan ja hoputtaa tarvittaessa ohjaajan luo. Merlinillä tämä kikka ainakin toimi aiemmin sekä hakuruudussa, että kakkosmarkkeerauksissa.

Merlinillä oli markkeerausta ja ohjausta vuorotellen. Ohjausdamit olivat 90 asteen kulmassa jonossa, lähimmän niistä näki valmiiksi. Markkeerausmatka avoimessa maastossa n 50-60 m. Piti lyhentää, kun kauempaa ei hämärän laskeutuessa damin lentoa nähnyt. Järjestys oli tämä: markkeeraus, jonka nosti - markkeeraus - haki peräkkäin 2 ohjausdamia - haki markkeerausdamin - markkeeraus - haki viimeisen ohjausdamin ja markkeerausdamille en enää lähettänyt. Ei koira sinne enää haikaillutkaan, kun lopussa vapautin. Merlin kuunteli hyvin, ei hötkyillyt väärään suuntaan. Perusasento oli välillä vähän edessä/vinossa. Mielestäni into noihin dameihin on juuri kohdallaan; haluaa tehdä töitä, mutta malttaa kuunnella ohjeita, ei kuumene liikaa. Lähti hyvin (puoli)sokolle linjalle markkeerauksen jälkeenkin.

Mutta huomenna menemmekin sitten taas treenaamaan sitä Merlinin heikointa puolta: muiden koirien työskentelyn rauhassa katsomista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti