lauantai 10. elokuuta 2013

Kokeenomainen treeni

Olipas ulkoilua kerrakseen! Tänään meillä oli kokeenomaiset treenit Merlinin,  Gwendan + sisarusten x 3, Rita-flätin ja Ade-kultsun kanssa. Merlin ja Gwenda tekivät helpohkon ALO-kokeen. Riistoina oli lokkeja, sorsa, fasaani, variksia ja pupu.

Gwenda: Ennen suoritusta vähän jännitti, mikä näkyin korvien asennossa, läähätyksessä ja siinä, että oli huonommin kontaktissa. Kaiken kaikkiaan koe oli sellainen "jännä". Ihmiset olivat epäilyttäviä, paukut (launcherilla) säpsäyttivät (ei kovin pahasti), itseluottamus oli koetuksella. Toimintakyky kyllä säilyi, ei piipannut ja tuli niitä onnistumisia. Kaiken kaikkiaan siis varmasi tämä treeni oli Gwendalle oikein onnistunut ja sellainen, joka toi hiukan lisää varmuutta ja itseluottamusta.

Juniorimestaruuden ilmoittautumisaika on kohta ummessa ja tämä treeni kuitenkin vahvisti sen, että kokeisiin kannattaa mennä vasta ensi vuonna. Sitä ennen ryhmätreenejä ja kevättalvella epävirallisia kokeita. Osa riistoista palautui käteen, osa tippui jalkoihin. Parin tiputti kauempana ("koetilanne" vaikutti selkeästi riistan).

-Ykkösmarkkeeraus (lokki) lammella olevalle pienelle niemelle (ruohikon keskelle). Laukauksen aikana paikallaan. Odotutin muutaman sekunnin, oli hiljaa. Nousi maalle hiukan sivusta (tuulen alta), eteni riistalle. Palauttaessa kiersi samasta kohdasta veteen, mistä oli tullut ylös.

-Ohjaus fasaanille ruohoista tieuraa pitkin. Ampuja puolessa välissä. Laukauksen aikana seisoi metrin minusta sivussa, mutta ei liikkunut pamahtaessa, otin koiran viereen. Irtosi hyvin, mutta pysähtyi ampujan kohdalle, ei uskaltanut edetä ampujan ohi. Uudella lähetyksellä sama juttu. Jätin koiran paikoilleen ja menin itse näyttämään fasaania. Uusi lähetys, nyt uskaltautui loppuun asti. Palautuksessa pudotteli ja tutki lintua, mikä on ihan uusi ilmiö.

-Ohjaus (ilman laukausta) veteen. Sorsa oli samalla suunnalla, kuin eka markkeeraus, mutta vedessä. Ekalla lähetyksellä sai vettä korvaan ja pasmat menivät sekaisin, kutsuin luokse. Toisella lähetyksellä suoraviivaisesti sorsalle.

-Ykkösmarkkeeraus avoveteen pidemmällä matkalla. Laukauksessa hiukan säpsähti. Meni veteen epäröimättä, Meni yli puolenvälin, kunnes alkoi epäroimään. Lokki oli koiran ja veneen välissä ja G vierasti ihmistä/venettä. Avustaja auttoi, heitti jotain kiviä, kutsui koiraa. Gwenda meni sivuun kaislikkoon turvaan, jossa seisoi jonkin tovin pällisellen minua, venettä ja lokkia. Avustaja otti lokin uudestaan ja heitti veteen, jolloin Gwenda uskaltautui noutamaan riistan. Nyt palautus olikin varsin mielenkiintoinen: nousi sivusta ylös kaislikkoon, joka oli nyt sen turvapaikka. Palautti pitkän tovin vaikeakulkuista kaislikkoa pitkin ja ilmestyi lähetyspaikan takaa.

-Teimme ekstrana ihan lyhyen heiton veneestä lähellä rantaa. Nyt ei vene/avustaja pelottanut lainkaan.

-Hakuruudussa lähti innolla, mutta ei oikein irronnut ruudun takaosaan. Toi lähimmät 3 varista, mutta kävi kauempana rannassa hakemassa veneen vierestä sorsan. En lähtenyt kokeilemaan, että irtoaako vielä ruudun takaosaan, kun Gwenda oli jo aika lailla saanut tsempata treenissä jännitykseltään.

-Lopuksi tauon jälkeen kanin laahausjälki. Lähetys oli kuin ALO-luokassa, mutta jälki lyhyempi. Palautti ihanasti käteen (toisin, kuin edellisissä pupu-treeneissä...). Vieraskoreutta..

Merlin: Odotusaika tuntui pitkältä ja M käyttäytyi samoin, kun kokeessa ollen melko ihan rauhassa, mutta tuoden esiin, että olisi parempi jo suunnata koepaikalle. Seuruutin lyhyen matkaa ennen rantaan menoa vapaana, mikä meni yllättävän hyvin. Rannassa oli pitkä odotus ja siinä pölistessä auringossa kuumentunut koira päätti kastautua valmiiksi.. Muutama palautus tippui jalkoihin, loput käteen mukavasti.

-Ykkösmarkkeeraus veteen maakaistaleen/niemekeen taakse (pudotuspaikka ei näkynyt), eli hiukan vaikeampi, kuin G:lla. Laukauksessa rauhallinen. Eteni suoraviivaisesti lokille ja suoraviivaisesti niemekkeen läpi takaisin.

-Maaohjaus fasaanille laukauksen kanssa. Meni ensin 20-30 metriä ohi, tuli takaisin kutsulla ja pysähtyi nyt oikeaan kohtaan nostaen linnun.

-Vesiohjaus niemekkeen päähän. Toisaalla oleva vene kiinnosti, mutta lähti oikeaan suuntaan. M meni pari metriä sivuun niemekkeestä, mutta ohjauksella ja lähihaulla sorsa nousi melko helposti.

-Ykkösmarkkeeraus pitkälle avoveteen. Merlin käääntyi puolenvälin jälkeen, lintu ilmeiseti ei vedessä näkynyt. Avustaja kvaakatti ja heitti kiven veteen, jolloin M eteni linnulle.

-Hakuruutu, jossa oli pupu ja 5-6 varista. Merlin oli viimeinen ja sai tyhjentää koko ruudun, oli vähän huonossa kontaktissa haistellen kasvillisuutta ja sai usaan otteeseen kutsua viereen ennen lähetyksiä. Ensimmäiset tulivat ok, mutta hakkuuaukealla olevat riistat tuottivat vaikeuksia (kuten kaikille muillekin). Menin lähettämään hiukan keskemmälle, jolloin pupu nousi hyvin. Viimeisestä en halunnut tehdä näänytyssuoritusta, joten M sai hakea samalla, kun avustaja keräsi kreppejä. Pienellä avulla nosti viimeisen.

-Kanin 200 m laahausjälki, joka kulki pitkän matkaa paljaalla kalliolla. Ensimmäisessä harhautui melkein alussa väärään suuntaan ja hukkasi jäljen. Tuli tyhjänä takaisin. Seuraavalla lähetyksellä eteni nopeasti pupulle ja palautus oli hyvä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti