sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Stressi-Erkki ryhmätreeneissä

Parin edellisen, ei niin hyvin sujuneen ryhmätreenin jälkeen vähän arvelutti lähteä tämän Merlinin kanssa stressaamaan rivistöön. Varsinkin, kun oli se väliköhtaus treenin lopussa.. Ja näinhän se tunnelma nousi oikein kattoon, kun ensimmäisen noudon jälkeen Merlin karkasi taas nuoren nartun päälle. (Itse markkeerauksen suoritus meni aivan nappiin haastavassa lumihangessa).

Olin jo hetken aikaa lopettamassa koko treenin siihen paikkaan(ja taas pohtimassa, että onko tässä mitään järkeä noin muutenkaan). Jostain syystä en laittanutkaan koiraa autoon, vaan menimme jatkamaan. Ensin kävimme moikkaamasta nuorta kultsutyttöä, jonka kimppuun Merlin oli sännännyt. Nyt ei merkkiäkään aggressiivisuudesta, vaan ihan iloisesti vaihtoivat kuulumiset.

Toinen markkeeraus ei noussut ja koira lähti hyvin nopeasti alueelta toisaalle, jossa parille toiselle koiralle oli vastikään heitetty markkeerauksia. Lopulta sain koiran luokse ja uusi markkeerausheitto, minkä suht nopeasti nosti.

Tässä kohdassa muut alkoivat tehdä turhan hankalan näköisiä juttuja ja menimme pellolle tekemään markkeerauksia (mies heitteli, oli Gwendan kanssa mukana passitreenissä). 2 markkeerausta samaan kohtaan (ok, pientä pyörimistä alueella) ja lopulta sokko linja samaiselle paikalle. Nihkeästi lähti ohjaukseen, mutta kolmannella yrityksellä irtosi ja eteni vauhdilla ja suoraan. Se on kumma näissä sokoissa linjoissa, kun joskus alkuun on hirveä uskonpuute ja nimenomaan sillä kolmannella lähetyksellä eteneekin ilman ongelmia... Tässä oli sopivan asteinen häiriö, kun muut koirat tekivät omia juttujaan siinä lähistöllä, mutta osittain näkösuojassa. Merlin oli aika rauhallinen.

Sitten taas seuraamaan muiden treenaamista. Poimimme yhden markkeerauksenkin mäeltä, mitä emme edes erityisesti valmistautuneet noutamaan. Merlin kuitenkin kovasti näytti nähneen heiton, joten annoin mennä.

Alun välikohtausta lukuunottamatta Merlin oli jo paljon rauhallisempi, jopa ison osan ajasta istui hiljaa hihnassa. Välillä vinkuen ja paljon oli yleistä touhottamista ja tempomista. Ei kuitenkaan niin voimakasta, kuin aiemmin ja pystyin pitämään oman mielen rauhallisempana.

Lopuksi Merlinille oma harjoitus. Onhan nuo toisten koirien päälleryntäämiset aika huolestuttava juttu. Hankaloittaa treeniä, kun ei voi luottaa koiraansa ja nomepuolella sallii vain alo-luokassa kilpailemisen. Olen pohtinut käytöksen syitä: onko vaan kuumumista, onko oikeaa koira-aggrea, mikä tällä oikein napsahtaa päässä? Erään agiryhmäläisen kanssa pohdittiin, että olisiko jonkinlaista reviirikäyttäytymistä. Kiertelin hihnassa muiden koirien läheltä, istutin Merliniä muiden viereen jne. Sitä ei pätkääkään kiinnostanut muut koirat. Yleisesti vaan tarkkaili ympäristöä, tarkisti, missä Gwenda luuraa yms.

Ok, ei pitäisi olla ainakaan koira-aggrea (huh). Sitten sivussa yksi motivoitu linja. Ennen noutoa tein seuraamista, ja koiran kuonoa oli todella vaikeaa kääntää damista poispäin. (Yksin treenatessa ei tälläsissä mitään ongelmia). Teimme noudon ja sitten palasimme koirien luo, nyt dami suussa. Ja johan stressi-erkin suu kävi, kun olisi purkkaa jauhanut. Loppupäätelmänä siis, että tämän pää ei vaan kestä vielä näin isoa treeniporukkaa. Stressitaso on valtava (eikä sitä helpota, jos minä ärjyn ja riuhdon mukana). Eli siedätyshoitoa kehiin, nyt paritreeneissä homma ensin kuntoon ja sitten isompaan porukkaan. Ja isomman porukan treenejä voi seurailla etäämmältä. Tänään tilanne oli jo helpompi, koska emme olleet tiiviissä rivissä, vaan koirat olivat hajautettuna treenialueelle, ja pysyttelin vähän kauempana pahimmasta kuhinasta. Jotenkin tämä tsemppaa ne varsinaiset tehtävät aika omalla tasollaan jopa, mutta heti, kun ei ole selkeää tehtävää, niin alkaa sähläys, piippaus ja sijaistoiminnot. Onko toi muiden päälle hyökkiminen sitten jonkinlainen sijaistoiminto? Ei jaksa olla paikallaan ja johonkin pitää reagoida ja kanavoida stressiään. Merlinhän myös hyppii paljon ihmisten päälle stressaantuessaan niinikään sijaistoimintona.

Vaikea sanoa, onko tästä ikinä koiraksi alo-luokka pidemmälle, mutta jos nyt ensin pääsisi kokeilemaan kykyjään edes alo-touhuissa. Tämä on vielä kypsymätön, joten jos kehitystä voisi vielä ohjata oikeille urille(?)

Gwenda sai passitreenin, ja teki muutaman linjan. Haki myös noille kokeneemmille heitetyistä häiriömarkkeerauksista yhden. Ja olipa kiva nähdä, että vaikka typy on aiemmin treenannut vain minun kanssa, niin palautti ilman mietintöjä tämän päivän ohjaajalleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti