maanantai 19. toukokuuta 2014

Viimeisin (reilu) viikko NOME osa 2.

14.5. Lyhyet treenit ennen agia (ja Merlinillä agin jälkeen). Jätin pissalenkillä pellolle voimalinjan tolpan juureen dameja 2 kpl, vein Merlinin autoon ja otin Gwendan mukaan.

Kävin heittämässä joen rantaan damin ja laitoin pitkällä ohjauksella muistipaikalle. Tämä meni hyvin ja myös rannalta dami tuli hyvin. Tein myös lyhyemmällä matkallla ja 180 asteen kulmalla samaa, jossa dami jätettiin rantaveteen. Lopussa ohjaus sinne voimalinjan tolpalle, mutta nyt ei koira meinannut millään irrota, vaikka lyhensin matkaa. Kävin motivoimassa uudestaan, tein lähempää lähetyksen ja lopulta ihan motivoitu linja pitkällä matkalla.

Koska Gwendan kanssa meni vääntämiseen aikaa, niin Merlin pääsi linjalle vasta agi-treenien jälkeen. Linja ei ollut suora, mutta sain ohjauksella oikeaan paikkaan. Otti kivasti suuntia! MUTTA, oli satanut, damit  oli heinien alla, eli hajua oli vaikea saada, eikä koira saanut dameja ylös. Kävin motivoimassa paikkaa ja tehtiin korjaukset. 3 noutoa yhteensä tältä paikalta.

16.5. Gwenda kävi Pasi Tikan WT-koulutuksessa (UMN:n järjestämä). Teimme ihan simppeleitä asioita alkuun:
-markkeeraus (palautuksessa jäi pallottelemaan damin kanssa, eli otti häiriötä taustalla olevasta joukosta), -motivoitu ohjaus (parin kanssa, Gwenda oli vapaana sivulla toisen tehdessä). Tässäkin tuli varmaan joku sijaistoiminto, vaikka muuten oli ok.
-lähihakua tennispalloilla. Koira siis istumaan ja pillityksellä lähihakuun. Gwenda jäi pönöttämään paikoilleen (tähän vaikutti ehkä se, että edellisissä lähihakuharjoituksissa pysäytin kesken lähihaun, joka hämmensi koiraa). Sitten se alkoi tekemään lähihakua makuultaan :) Oli kuulemma ensimmäinen koira, joka on tehnyt näin.. Seuraavat meni jo paremmin, kun muisti homman jujun.
-Ohjausneliötä. Tämä oli minulle uusi tuttavuus ja sain ahaa-elämyksen. Tällä treenataankin sitten seuraavat viikot. Tällä pystyy treenaamaan kaikki suunnat pysäytyksineen sokkona ja nyt vasta oivalsin niinkin yksinkertaisen jutun "nerokkuuden" ja monipuolisuuden. Tässä alkoi palautukset jo paranemaan, teimme demona eteenlähetystä ja vasenta kerran ja saimme ohjeet jatkoon.
-Lopussa parityönä markkeeraus + linja. Gwendan laitoin ensin linjalle ja yllärinä ei osoittanut ollenkaan mieltä siitä, ettei päässyt markkeeraukseen. Tässä oli hyvä palautus. Seuraavassa pääsi markkeeraukselle (kun toinen koira oli hakenut linjan). Pisti odotellessa maaten, joten hukkasi se tarkan muistikuvan. Jäi taas pallottelemaan damia palautuksessa (mur).

Positiivista oli, että otto todella rennosti ja hiljaa odotukset. Tehtävissä näkyi jonkinlainen häiriintyminen tilanteesta, joka ilmeni damin päällä roikkumisena ja pallotteluna. Päätin hylätä ajatuksen kesäkuun nome-b-starteista. Tähdätään elokuulle.

17.5. Merlin treenasi avo/voi -koirien ryhmässä Pauliina Aholan opeissa. Ilmotin Merlinin koulutukseen, kun paikkoja vielä oli ja odotin katastrofia. Mutta viime treenien kova kuri oli jo kantanut hedelmää. Pauliina otti tosi hyvin huomioon meidän ongelmat ja antoi aikaa seuruuttaa koiraa ja ottaa sitä haltuun ennen jokaista tehtävää. Tiukka kuri toisaalta ilmeni muutamassa noudossa palautusongelmana. Alkoi haastamaan takaa-ajoleikkiin juuri, kun oli luovuttamassa.

Otin nollatoleranssin passissa. Siinä joko istuttiin tai maattiin ja jos takapuoli edes nousi damin lentäessä tai toisen koiran lähtiessä, niin käännyin koiraa kohti, sähähdin ja peruutututin koiraa pois. Toimi, ja pylly pysyi valtaosassa tilanteista maassa. Yhdessä tehtävässä kaikki tapahtui siellä koiran puolella, eli tämä ei toiminut. Tässä käytin hihnalla näpäyttämistä, joka toimi myös.

Seuruuttamiseen käytin lähinnä sellaista koiran prässäämistekniikkaa (Pauliina näytti) ja koira pääsi lähetyspaikalle vasta, kun seurasi käännöksissä hyvin ja ei edistänyt. Välillä näpäytin hihnalla, mutta pääosin selvisin ilman tätä.

Yhdessä Walk-up -tehtävässä Merlin oli vain hihnassa, koska se oli jo liikaa. Heitettävät pallot olivat viimeinen niitti. Mutta tehtävän aikana käytös parani, eli ei se ihan hukkaan mennyt.

Noudot:
-Ensin markkeeraus pellolle, mikä oli hyvä. Sitten markkeeraus ojan yli ja koira ei nähnyt pudotuspaikkaa, vaan oja oli tajuttava ylittää. Pyöri hetken ojan tällä puolella, mutta sitten keksi mennä toiselle puolelle ja nosti damin. Hyvä palautus.

-Linjakakkosmarkkeeraus e.m. paikoille. Eka tuli hyvin ja jopa kakkonen tuli hyvin ojan toiselta puolelta. Tässä alkoi se paineiden purkaantuminen palautuksessa. Alkoi ravistaa mun lähellä ja kielsin. Tämä aiheutti sen "karkuun, ota kiinni" -reaktion.

-Walk-up -tehtävän jälkeen lounastauolla kävin korjaamassa tämän edellisen palautuksen ojan toiselta puolelta. Tein myös toisen linjan ojan yli. Nämä meni ok.

-Muut teki pari-walk up -tehtävää. Me teimme lopussa siitä yksin sen vaikeamman noudon, joka ammuttiin laucherilla ojan ja muutaman metrin korkeiden pensaiden yli pellon puolelle. Koiran piti siis tajuta damin kaaresta, että se ei jää puskaan, vaan menee pidemmälle pellolle. Merlin eteni tosi hyvin. Hetken aikaa ihmetteli uutta tuttavuutta, eli launcherin damia. Palautti hieman kiertäen. Toinen meni jo paremmin ja mennen tullen suoraviivaisemmin.

-Lopuksi aidan ylitystä. Ensin lyhyt markkeeeraus. Palautuksessa taas haastamista. Tässä en kiellä tai karku vaan käännyt poispäin, koska Merlin saa vaan lisää tulta, vaikka ärjyisi naama punaisena.

-Seuraavaksi pidempi markkeeraus. Meni ok.

-Sitten linja, oli ok (mitä hnyt kompastui aitaan ja teki dami suussa kuperkeikain). Hihnaa kaivaessa dami tippui ja M nappasi sen ja haastoi taas takaa-ajoon. Teimme vielä yhden lyhyemmän markkeerauksen ilman kuperkeikkoja ja hyvällä palautuksella.

Kaiken kaikkiaan siis yllättävän hyvä setti Merliniltä. Sain positiivista palautetta siitä, että ollaan hyvällä tiellä ja uskoa siihen, että kyllä tämän kanssa vielä kannattaa tätä vaan tahkota. Se osaa paljon (mm. markkeeraa tosi hyvin) ja nämä ongelmat eivät ole aiva ylitsepääsemättömiä. Riistalla kun kuumenee vähemmän, niin nome-b:ssä avo-luokka esim. ensi vuonna voisi olla ihan realistinen tavoite.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti