perjantai 9. toukokuuta 2014

3 viimeisintä viikkoa: NOME

Muistankohan edes kaikkia treenejä:

Huhtikuun vika viikonloppu meni Surkeejärvellä NOME-koulutuksessa. Molemmat koirat olivat puoli päivää la ja su.

La: Gwenda Jari Hartikaisen ryhmässä. Pikkasen oli piippausta odotellessa. Teimme ensin markkeerauksia (tiputuspaikka niityllä kummun takana, lähetyspaikka siirtyi). Kiinnitettiin huomiota siihen, että nappaan damin aika äkäsesti koiran suusta (koska muuten herkästi tippuu). Tässä siis huolellisuutta.

Kakkosmarkkeerauksia perään. Meni ihan ok. Lopuksi motivoitua linjaa.

Merlin oli Veijo Saringon ryhmässä iltapäivällä. Tein pelkkää malttia ja opin muiden tekemisistä ehkä jotain. Lopuksi Merlinille noutamattomuustreeniä. Eli lähetettiin viereinen koira markkeeraukseen. Ekassa varasti, tuli takaisin kiellolla. Sitten lähti (ja ui lammen halki), vaikka mitään ei heitetty... Koira on niin lähtökuopissa koko ajan, pohdittiin tähän keinoja. Luulen että pelkkä positiivinen vahvistaminen ei tässä riitä ja koira on niin kovapäinen, että sen pitäisi saada ei-toivotusta käytöksestä jonkun kerran palaute, jonka se ymmärtää/uskoo.. Pitänee siis pohtia tätä.

Su: Molemmat treenasi Jarin ryhmässä. Gwenda oli aamulla ja nyt oli paljon rauhallisempi...kunnes treenin lopussa pääsi uimisen makuun ja alkoi piippaamaan vettä kohti. Teimme nyt (eri paikassa) markkeerauksia vähän samalla idealla, kuin lauantaina, eli koira ei nää kummun takaa tarkkaa pudotuspaikkaa. Toistojen myötä itseluottamus kasvoi. Lähetyspaikkaa siirrettiin ja teimme myös kakkosia. Muistutuksena oli se, että antaa koiran lukita se katse kunnolla ennen lähetystä. Jostain syystä Gwendalla oli tapana jäädä tuijottamaan heittäjää, mutta kuitenkin lähti suoraviivaisesti damille.

Lopuksi veteen motivoitua linjaa. Hyvin meni ja palautuksessa hiukan ravisteli, mutta dami pysyi suussa.

Merlin: Merlin tuli siis jatkamaan siitä, mihin Gwendan kanssa jäätiin. Teimme ensin linjaa sinne veteen (pöheikön jälkeen oleva oja). Ainoa motivointi Merlinille oli se, että näki muiden suorituksia. Meni täysin suoraviivaisesti.

Sitten markkeeraus ojaan, mutta ensin linjalle toisaalle, sen jälkeen markkeerausdamin nosto. Tämäkin meni ok.

Lopuksi havainnollistettiin Merlinin kanssa sitä, miten linjaa opettaessa opetetaan ylittämään erilaisia maastorajoja. Dami oli samassa paikassa vedessä, mutta lähetyspaikka siirtyi, jolloin väliin tulu aina uusia maastonmuutoksia. Tässä ongelmana oli seuruu... edistää pirusti. Sain ohjeeksi pitää koiraa enemmän hihnassa, en tosin usko, että se auttaa tähän vapaana seuruuseen.

Vappuviikolla taisi olla pari-kolme omatoimista nome-treeniä. Viime viikolla 1-2 treeniä. Merlinin kanssa otin nyt käyttöön (useita eri vaihtoehtoja pohtineena ja hieman kokeilleenakin) uuden palautekeinon seuraamisessa. Koira siis tietää tasan tarkkaan, mitä siltä vaaditaan, mutta malttamattomuudessaa edistää härskisti. Tämä kuulostaa aika kovalta, mutta olen nyt aika vakuuttunut, että pehmeämmillä keinoilla en tule saamaan asiaa koiralle perille. Koiraa ei siis varsinaisesti satuteta, vaikka fyysinen rangaistus onkin. Eli mulla on kädessä hihna ja koiran edistäessä/karatessa näpäytän sillä kylkeen.

Voin parin treenin perusteella todeta, että sillä on ollut vain positiivisia vaikutuksia yhteistyöhön. Merlin lopetti karkailun/kilpajuoksun dameille. Siitä hävisi se pakko saada kaikki damit heti nyt (ja juosta karkuun dami suussa, jos tekee väärin). Korvat ja häntä laskivat sopivasti ja se nyt kysyy minulta "mitä sinä haluat minut tekevän" sen sijaan, että se käskyttää minua ja luulee olevansa itse treenin vetäjä. Treeni menee taas muuten paremmassa yhteistyössä, koira on paremmin ohjattavissa yms.

Olen tehnyt pääosin erilaisia linjoja (enemmän ja vähemmän motivoidusti). Gwendan kanssa vähän vesihommia ja olen yrittänyt saada sitä vedestä kuumumista aisoihin (= kävelen poispäin, jos piippaa ja palaan veden ääreen vasta, kun on hiljaa. Teen yleensä linjan ensin maalle, ennen, kuin saa noutaa vedestä.) Gwendalla on palautukset vedestä parantunut. Merlin palauttaa kivasti ravistamatta ilman vahvistavia "tänne"-käskyjä.

Merlinillä on ollut aika kivoja ja suoria linjoja. Lisäksi viimeisimmässä treenissä olin iloinen, kuinka se kuuteli pilliä ja otti suuntia ja käskyjä.

Yksi treeni oli avustajan kanssa. Teimme siinä molemmille koirille markkeeraus + linja -yhdistelmää 90 asteen kulmassa aika pitkillä etäisyyksillä, mutta koko ajan samoille paikoilla. Välissä oli ylitettävä oja. Merlinille myös malttia ja Gwendalle erittäin pitkä markkeeraus muistipaikkaan isteluottamuksen nostamiseksi.

Uudenmaan ohjus:
 Gwenda osallistui 3.5. Uudenmaan Ohjukseen ja sai 56 / 66 pisteestä. Kaikki damit nousivat, mutta muutama piste meni joka tehtävässä pienistä kauneusvirheistä (saimme kaikista osa-alueista 8-9/10 p): 

Ohjauksessa seuraaminen oli vähän huonoa (haisteli maata ja merkkasi matkalla), ja jäi damin päälle hetkeksi tuijottamaan vieressä heiluvia kreppejä. 

Markkeeraustehtävässä ( 2 x ykkösmarkkeeraus) vahvistin vähän toista palautusta, kun oli sen näköinen, että olisi voinut jäädä tarkastelemaan matkalla yhtä ojaa. Toisessa markkeerauksessa vähän rengasti ja taisi aavistuksen varastaakin (odotutin sitä aika paljon, että lukuttui ojan toisella puolella olevaan pudotuspaikkaan)

Hakutehtävässä oli lähdössä dami suussa pariin otteeseen metsästelemään, joten jouduin voimakkaati vajvistamaan luoksetuloa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti